Livsstil
Legg igjen en kommentar

Lørdagsgodteri, nei takk!

Sjokolade på en tirsdag? Ja, takk!

Lørdagsgodt er så vidt jeg kjenner til et noe særnordisk fenomen. Hvordan det etablerte seg kjenner jeg ikke til, men av en eller annen grunn (mest sannsynlig for å gjøre det enklere for foreldre å si nei til sine barn) så har lørdagsgodtregelen etablert seg i de fleste familier. Godteri er fyfy på hverdager og kun tillatt på lørdager. Sånn er det ikke hjemme hos oss. Dette er det mange som stiller seg undrende til, og nabobarna sperret opp øynene da lillemor spurte etter en sjokoladebit på en tirsdag.

Jeg kan jo begynne med å presisere at jeg er såpass pragmatisk at jeg forstår at godteri ikke er noe jeg kan eliminere fra mitt barns liv. Det er tilstede, selv om jeg innerst inne kunne ønske salg av smågodt (æsj) ble forbudt. Når det kommer til sjokolade derimot… Sjokolade er min store nytelse i livet, og det har selvsagt smittet over på lillemor.

Jeg pleier å sammenligne lørdagsgodtkulturen med norsk alkoholkultur. Avholds på hverdager, ravende dritings på lørdager. Ikke noe godteri på hverdager, fråtsing på lørdager.

Jeg husker veldig godt et intervju med sjokoladefranskmannen Pascal på NRK. Han kunne ikke forstå nordmenns anstrengte forhold til sjokolade – hvorfor bare på lørdager? Da han vokste opp fikk han en sjokoladebit hver dag. Og han lærte seg å nyte og sette pris på smaken av god sjokolade. Vi vet jo at i Frankrike har de også et mer avslappet forhold til alkohol og vin.

Det er denne holdningen jeg utøver når det kommer til sjokolade (for smågodt finnes ikke i huset). Vi har ikke én godteridag. Har vi lyst på en sjokoladebit på en tirsdag, vel da tar vi en sjokoladebit. Og det blir stort sett med denne ene biten – av og til to. Her om dagen tok vi tre og da begynte lillemor virkelig å lure.

Sjokolade og godteri er ikke noe mystisk som må forbys alle dager i uken med unntak av én. Det er søtt og det smaker godt. Men det smaker enda bedre når man nøyer seg med én bit. Jeg tror også at for helsens skyld er det bedre med en bit flere dager i uken, enn å overbelaste kroppen med sukkersjokk og skyhøy insulinproduksjon en gang i uka (men dette er bare min teori).

Og du, når du først bare skal ta én bit – sørg for at den er god! Kvalitet fremfor kvantitet 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s