Bakst, Oppskrifter
Comments 2

Kanelkaffekake

I det siste har trafikken til bloggen min økt betraktelig. Vi snakker femgangeren per dag. Jeg har en mistanke om at dette skyldes at kjennskapen til paleo i Norge er på vei oppover. Og det er jo ikke så rart. Sara som driver paleoliv.no har gitt ut en bok som heter Paleo, og paleo blir stadig oftere tatt med i diskusjonen om ulike dietter som finnes på markedet. Men vi som lever etter paleoprinsippene vet at paleo ikke er en diett – det er en livsstil.

«Du må finne et kosthold som du kan gjøre til en livsstil», sies det stadig i media. «Ikke gå for enkle og raske løsninger i form av dietter». Helt enig. Men det finnes ikke bare ett svar på hva en livsstil skal være. Ifølge offentlige anbefalinger skal vi følge en livsstil som går ut på å spise magre meieriprodukter og grovt korn. Mange av oss har prøvd det, men funnet ut at kroppen vår ikke ble friskere av den grunn.

Det blir fort halleluja-stemning i de ulike «kostholdsleirene», og det er jo ikke så rart. Endelig har man funnet en livsstil som har gitt man energien tilbake og en friskere kropp. Da vil man gjerne ut og forkynne det glade budskap og få resten med på toget. Og det er bra at det spres historier om mennesker som får et bedre liv ved å følge et kosthold som ikke er en del av de offentlige anbefalingene, for det kan inspirere andre til å prøve seg frem.

Men det finnes ingen magisk formel som passer alle. Alle jeg kjenner som følger paleolivsstilen, gjør det på sin måte. Med sine egne begrensninger og varianter. De har prøvet og feilet og funnet ut hva som passer dem best. Heller ikke de offentlige anbefalingene passer alle. De er generaliserte basert på forskning.

Jeg skulle ønske at det ble gitt mer spalteplass til hvordan vi best tar vare på helsen vår, og ikke til hvordan vi skal bli tynnere eller hvordan vi kan få i oss færrest mulig kalorier. Jeg skulle ønske at vi ble fortalt at vi må lære oss å lytte til kroppens signaler og prøve og feile for å finne et kosthold som passer oss. For hvert eneste individ er unikt, og det finnes ingen magisk formel som passer alle. Og så skulle jeg ønske at de offentlige kostholdsanbefalingene ikke ble generalisert, nettopp fordi vi er så ulike. De kunne heller tatt inspirasjon av forslaget som kom fra det offentlige i Brasil:

1. Lag måltidene fra råvarer og ferskvarer
2. Bruk olje, fett, sukker og salt med måte
3. Begrens inntaket av ferdiglaget mat og drikke
4. Spis regelmessig, vær oppmerksom/nærværende når du spiser og spis i egnet miljø
5. Spis sammen med andre når mulig
6. Kjøp maten din på steder som tilbyr stor variasjon av ferskvarer. Unngå de som først og fremst selger ferdigmat
7. Utvikle, øv på, nyt og del dine evner til å forberede og lage mat
8. Planlegg måltidet og gi det tilstrekkelig med tid og plass
9. Når du spiser ute, velg restauranter som serverer nylagede retter. Unngå hurtigmatkjeder
10. Vær kritisk til kommersiell reklame for for matvarer

Til denne kaffepraten passer det vel med en kaffekake? En med deilig smak av kanel, smak av høst og mørkere kvelder.

Kanelkaffekake

2 dl mandelmel
2 egg
0,5 dl kokosmelk
1/2 moden banan
50 gram smør, kokosolje eller ghee, smeltet
1 shot espresso
1,5 ts bakepulver
3 ss kokosmel
1 ts vaniljeekstrakt
0,5 dl kokosblomstsukker
2 ss lønnesirup
2 ts kanel

Bland/mos ingrediensene sammen og fordel i små kakeformer eller muffinsformer. Stek på 175 grader i ca. 25 minutter (avhengig av form) eller til du får en tørr strikkepinne når du stikker i den.

DSC_2207

Lag kanelsukker av 1 ts kokosblomstsukker og 1 ts kanel og dryss over kaken når den er kald.

2 Comments

    • Hei! Det kan du kjøpe i de aller fleste dagligvareforretninger. Koster 60-70 kr for en flaske (250 ml). Denne kaka er deilig 🙂

      Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s