Suppe
Legg igjen en kommentar

Potet- og pastinakksuppe

Ahhh, suppe! Hverdagens enkleste snarvei til sunn middag. Å lage suppe fra bunnen av er raskere enn å lage fra pose – garantert! Alt du trenger er litt grønnsaker og god kraft. La det koke mens du bruker tiden på litt hyggelige ting som barn eller mann. Total arbeidstid: 5 minutter.

Vil du ha skikkelig god suppe, må du ha skikkelig god kraft. I dag brukte jeg kraft kokt av nydelige avskjær fra kalven vår. Jeg putter alltid pastinakk, gulrøtter, pepperkorn og løk opp i gryta når jeg koker kraft, og jeg lar det putre i hvert fall 24 timer. Har du først fått smaken på god kraft, er det ingen vei tilbake til buljongland.

Å koke kraft har blitt en del av våre hverdagsrutiner. Hver eneste uke putrer en stor gryte med kraftbein. Kraft er en fantastisk råvare som kan brukes til supper og sauser, eller drikkes som den er. Den er kokkenes basis i nærmest alle retter og i gamle dager ble god kraft brukt av våre oldemødre til å kurere «alt». Når man ser på alle de fantastiske næringsstoffene kraft inneholder, er det grunn til å tro at våre oldemødre hadde rett i at kraft kunne kurere det meste.

Kraft inneholder mineraler i en form kroppen enkelt kan absorbere – kalsium, magnesium, fosfor, silisium og spormineraler. Den inneholder nedbrutt materiale fra brusk og sener som kondroitinsulfater og glukosamin – dette selges for øvrig som dyre kosttilskudd for leddgikt og leddsmerter. Ikke nok med det. Kraft inneholder gelatin og kollagen, det sistnevnte blir brukt i kosmetikk og kosttilskudd og er naturens eget antirynkestoff.

Buljong og kraft kan ikke sammenlignes. Hverken på smak eller næringsinnhold. Så vil du ha de beste suppene og sausene fullspekket av gode næringsstoffer, er det bare en ting å gjøre: komme i gang med kraftkokingen!

Potet- og pastinakksuppe

500 gram potet
400 gram pastinakk
1 løk
3 fedd hvitløk
1 liter kraft (ev. buljong, men da går du glipp av den beste smaken)
(1 dl fløte hvis du tåler det. Jeg bruker Røros sin lavpasteuriserte fløte)
Trøffelolje
Salt og pepper

Rens grønnsakene og ha de i en gryte. Hell over kraften. Kok grønnsakene i kraften til de er møre. Mos med stavmikser og smak til med salt og pepper. Dryss over litt trøffelolje for ekstra god smak.

Så godt – så enkelt!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s