Kjøtt
Legg igjen en kommentar

Rødvinsmarinerte oksehaler

Jeg ønsket meg egentlig bare en ting til jul. En fæncy schmæncy vakuumeringsmaskin til å bruke når vi skal ta i bruk vår hjemmesnekrede sous vide-maskin (sånn er det å være gift med en teknonerd). Og jeg fikk ikke bare en, men tre vakuumeringsmaskiner. Heldige meg. Vel, jeg trenger bare en, så de to andre er byttet inn.

Vakuumeringsmaskin er et fantastisk apparat til kjøkkenet. Når du vakuumpakker mat forsegler du råvarene i en lufttett pose. Da forlenger du holdbarheten opptil fem ganger! Du slipper frostskader og krystallisering ved frysing og du kan hurtigmarinere kjøtt. Det var nettopp det jeg brukte maskinen til første gang, og da ble det rødvinsmarinerte oksehaler.

Okserhaler er ikke bare utrolig billig, det er også veldig smakfullt og godt kjøtt. Tenk at kroppsdelen som brukes til å vifte bort fluer kan smake så godt! Dette er enda et eksempel på at god mat behøver ikke å være dyrt. Du finner dem ofte i ferskvaredisken eller i frysedisken – kiloprisen ligger på 60-80 kr pr kg.

Denne retten tar tid å lage. Men god mat er verdt å vente på – det vet vi! Du trenger 1-2 dager til marinering samt 5 timer koketid.

Rødvinsmarinerte oksehaler

2 kilo oksehaler, 3-5 cm tykke
1 flaske god rødvin
En bunt fersk timian
4 fedd hvitløk
2 laurbærblad

Bland sammen ingrediensene i en bolle eller en tett plastpose og la det marinere i 1-2 døgn. Vakuumerer du ingrediensene kan du ha kjøttet ferdigmarinert i løpet av noen timer.

Når kjøttet er ferdigmarinert siler du marinaden. Ta vare på kjøtt og marinade.

2 laurbærblad
1 gulrot
2 sjalottløk
1/2 boks hakkede tomater

Fres oksehalene i en stor gryte med en raus mengde olivenolje til du har fått brunet alle bitene. Deretter tilsetter du grønnsakene og lar det surre i 3 minutter. Hell over marinaden, kok opp, senk temperaturen til middels lav og la det koke i 5 timer.

Før servering tilsetter du 50 gram smør. Server for eksempel med moste poteter eller andre grønnsaker.

DSC_0923

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s