Oppskrifter, Paleo, Tilbehør
Comment 1

Honningglaserte rotgrønnsaker

Honningglaserte rotgrønnsaker er min nr 1 besettelse om dagen. Rotgrønnsaker er nemlig roten (haha) til at jeg liker vintersesongen. Hele vinteren gjennom er det mulig å få tak i norske økologiske rotgrønnsaker, og jeg spiser og nyter. Rotgrønnsaker er dessuten en god kilde til karbohydrater.

De fleste av oss er vant til å spise hva de vil, når de vil. Mest sannsynlig er det heller ikke så mange som vet hvilken mat som egentlig er i sesong. Line har skrevet en fin artikkel om dette i Paleomagasinet. Jeg er stor tilhenger av å spise lokalt etter sesong. Å frakte frukt og grønnsaker over hele verden koster nemlig mer enn det smaker – den globale matproduksjonen står for en større andel av klimagassutslipp enn hele den globale transportsektoren til sammen. Ved å spise etter sesong er man med på å begrense energikrevende matproduksjon samt kjøling, oppbevaring og transport.

Å finne sesongmat er ganske enkelt. Er du på butikken, så se etter norske produkter. Finner du ikke norsk asparges i desember, så er det en grunn til det. Ta-da, det er ikke i sesong, og den lille pakken med asparges fraktet fra Sør-Amerika er behandlet for å vare lenger og har mistet mye av næringsverdien. Vi trenger ikke asparges i desember. Du har kanskje lyst på det, men ingen vil lide av næringsmangel ved å ikke spise asparges i desember.

Så hvilke grønnsaker er i sesong i desember?

Blomkål
Champignon
Grønnkål
Gulrøtter
Hvitkål
Jordskokker
Poteter
Kinakål
Løk
Pastinakk
Persillerot
Purre
Pærer
Rosenkål
Rødbeter
Rødkål
Selleri
Vinterepler

Så mye godt – løp og kjøp!

Honningglaserte rotgrønnsaker

Rotgrønnsaker
2 ss honning
2 ss smør/ghee
2 ts timian
1 ts grovt havsalt

Ta det du har av rotgrønnsaker og skjær i tykke strimler. Jeg bruker mye pastinakk, persillerot, kålrot og gulrøtter. Fyll stekepannen med rotgrønnsaker. Lag heller for mye og la det være litt til overs til i morgen.

Ha honning over grønnsakene. Har du full stekepanne, trenger du ca. 2 ss honning. Bland godt. Tilsett 2 ss smør eller ghee i pannen. Ha på lokk og sett på middels sterk varme.

La det smørdampe under lokk til grønnsakene begynner å bli brunet. Da må du passe på og røre i pannen for å få brunet alle sider av grønnsakene. Ha alltid på lokket når du ikke rører/rister pannen. Når alt smøret har dampet bort og grønnsakene har fått en jevn glasering, er det klart.

Avslutt med å drysse over 2 ts tørket timian og 1 ts grovt havsalt.

1 kommentar

  1. Tilbaketråkk: Lammekoteletter med hvitløk og rosmarin | Paleomat

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s