Kjøtt, Oppskrifter, Paleo, Tilbehør
Legg igjen en kommentar

Andeleverpaté med appelsin

DSC_0731

Jeg er litt hekta på lever om dagen. Lever er så fantastisk næringsrikt, og jeg kjenner at kroppen min har veldig godt av det.

I mange tradisjonelle kulturer var det kun innmaten som ble spist av menneskene. Muskelkjøttet som vi spiser i dag ble gjerne servert til hundene eller til og med kastet. En vanlig innvending mot å spise lever er at leveren er et lagringsorgan for giftstoffer. Leverens rolle er å nøytralisere giftstoffer, men det betyr ikke at den lagrer disse giftstoffene. Leveren er derimot et lagringsorgan for mange viktige næringsstoffer (vitamin A, D, E, K, B12 og folsyre, og mineraler som for eksempel kobber og jern).

Mens rødt kjøtt inneholder 1,84 mcg av vitamin B12, inneholder leveren 111,3 mcg per 100 gram. Vitamin B12 er et livsnødvendig vitamin som er viktig for normal nervefunksjon og dannelse av blodceller. Det kan ikke lages i kroppen og du får det kun via animalske matvarer. Mangel på B12 kan skade nervesystemet og gi nedsatt følsomhet i huden, balanseproblemer, og i verste fall utvikling av demens.

På jerninnhold er leveren også suveren; 3,3 mg per 100 gram mot 8,8 mg. Det næringsstoffet leveren er mest suveren på er vitamin A. Lever innholder 53 400 IU (internasjonale enheter) per 100 gram – rødt kjøtt inneholder 40IU.

Vitamin A, også kjent som øyets vitamin, er nødvendig for godt syn, normal vekst og bendannelse, glatt hud og slimhinner, hormondannelse og motstandskraft mot infeksjoner og kreft. Dårlig nattesyn kan være et tegn på vitamin A-mangel. Hyppige virusinfeksjoner slik som forkjølelse, influensa og herpes er et annet tegn på lave nivåer av vitamin A.

Men over til andeleverpatéen min. Det er ikke akkurat gourmet gåselever, men ikke langt unna. Appelsinen frisker opp smaken og denne patéen egner seg for både store og små.

Andeleverpaté med appelsin

400 gram andelever
1 appelsin
2 sjalottløk
2 fedd hvitløk
120 gram usaltet smør eller ghee
Nykvernet pepper

Rens andeleveren for hvite tråder før du tilbereder den. Stek den i pannen på middels sterk varme sammen med litt usaltet smør til den er brun på alle sider. Legg den til side. Stek finhakket sjalottløk og hvitløk i usaltet smør til løken er myk, men ikke brun. Tilsett ca. 3 ss appelsinsaft, 1 ss appelsinskall og nykvernet pepper.

Bland alt sammen samt 120 gram usaltet smør i en kjøkkenmaskin og mos til puré. La den avkjøle i kjøleskapet før du serverer den.

Nytes f.eks. sammen med frøknekkebrød og fermenterte/syltede agurker.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s