Bakst, Dessert, Sjokolade
Legg igjen en kommentar

To treat or not to treat? Hva med sinnsykt gode banan- og sjokolademuffins?

bilde 1 (8)Et stadig tilbakevendende tema i paleoverdenen er diskusjonen rundt paleotreats. For om du tar ti ingredienser, som hver for seg er paleo, og blander de sammen til en kake – er den da paleo?

Paleo handler om å spise ren og naturlig mat. Hvorvidt man skal tillate seg paleotreats avhenger av en ting, om du spør meg.

Er du ny innenfor paleo og kommer fra et kosthold med mye sukker og ferdigmat, så må du «rense» kostholdet ditt. Ikke erstatte kaker med paleokaker eller frokostblanding med paleofrokostblanding. Gjør du det, så blir du ikke kvitt de dårlige vanene du har tilegnet deg. Du må rett og slett starte fra scratch og lære deg å spise ren mat.

Har du derimot spist paleo en stund, fått kontroll på det grunnleggende kostholdet og merker helsefordelene ved å utelate for eksempel korn og meierivarer, så ser jeg ikke noe i veien med å unne seg paleotreats. Pass bare på å ikke belønne deg med paleotreats for hver minste lille ting – da havner du fort i dårlige vaner og det er lett å overspise paleotreats. Men man skal ikke bare spise for kroppen, inn i mellom må man også spise for sjelen – og har du en grunn til å feire noe, så er det lov å servere noe ekstra godt. For eksempel disse sinnsyke muffinsene jeg lagde i helgen. De var mitt bidrag til Steinerskolens julemarkedskafé som drives av barnehagen. Jeg var selvsagt i arrangementskomiteen, og har fine gnagsår og såre legger etter en hektisk helg.

Muffinene gikk unna, særlig fordi de var allergivennlige. Selve muffinsen er rimelig paleovennlig, dog til spesielle anledninger – smørkremen lar jeg være å kommentere. Vi vet jo alle hva smørkrem er – og inneholder 😉 (Psst… It’s not paleo) Men lekre ble de, eller hur?

bilde 2 (9)Banan- og sjokolademuffins

3 modne bananer, gjerne brune
2 ss smør, ghee eller kokosolje
3/4 dl lønnesirup
3 egg
1 ts vaniljeekstrakt eller 1/2 ts vaniljepulver
1/2 dl kokosmel
3/4 dl kakaopulver av god kvalitet
1 ts natron
1 ts bakepulver

Bland først sammen de våte ingrediensene, sikt deretter over de tørre ingrediensene og lag en jevn røre. Fordel i ca. 10 små muffinsformer og stek på 175 grader i 18 minutter.

Enjoy!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s