Kjøtt, Middag, Paleo
Comments 4

Tomatgrateng med søtpotetlokk

bilde (38)bilde (36) Tirsdag kveld var en superkveld på kjøkkenet. Etter en tur på Ultra hadde jeg blant annet 1 kilo lammelever som skulle brukes (32 kroner kostet det – billig supermat!) Jeg hadde derfor storproduksjon av diverse matretter som er fint å ha klart fryseren. Det ble leverkaker (50/50 av lammelever og lammekjøttdeig), Gry Hammer sine seikaker og leverpostei, surdeigsbrød, kraftkoking og håndtering av 5 liter ferskmelk fra bonden. Vi har melka i gammeldags melkekanner i kjøleskapet – nostalgisk melkedrikking på høyt nivå med andre ord (bortsett fra at jeg drikker ikke melk).

I ettermiddag skal vi hente bæ, bæ, lille lammet vårt som skal få fylle fryseboksplassen vi låner hos svoger. Fryseskapet vårt er for lengst fylt til randen med kalv og elg. Så vær forberedt på en del lammeretter fremover. I mellomtiden prøver vi å bruke mest mulig av kalvekjøttet vårt. Vi har fremdeles mye kalvekjøttdeig igjen og i går lagde jeg derfor en slags grateng med tomater og søtpoteter. Du kan selvfølgelig bruke vanlig kjøttdeig (velg da helst økologisk pga fettsammensetningen) eller karbonadedeig.

Gratenger og lignende er også en ypperlig måte å få sneket litt kraft i maten. Oksekraften min ble skikkelig feit og god og satte en nydelig fyldig smak på denne retten. Du kan selvsagt droppe kraften om du ikke har – men jeg anbefaler selvsagt å komme i gang med kraftkokingen. Hvorfor kraft er bra? Jeg lar WAPF forklare det for deg.

Tomatgrateng med søtpotetlokk

2 fedd hvitløk
1 rødløk
500 gram kjøttdeig
400 ml hakkede tomater
2 ss tomatpuré
1 dl kraft / ev. vann med gelatin
2 gulrøtter i tynne skiver
1/2 glass oliven
1 ss italiensk krydderblanding
Salt og pepper

Søtpotetmos (lokk)

400 gram søtpotet, kokt mør og most sammen med 1/2 dl kraft eller 50 gram smør/ghee samt 1/2 ts salt og 1 ts tørket timian.

Fres hvitløk og rødløk i litt olje i pannen. Tilsett kjøttdeig og stek til kjøttdeigen er brunet. Tilsett hakkede tomater, tomatpuré, gulrøtter og kraft. La det småkoke i 15 minutter. Tilsett oliven, smak til med salt og pepper og ha det hele i en ildfast form. Smør søtpotetmosen over gratengen og ha i ovnen på 225 grader i 20 minutter.

4 Comments

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s