Livsstil
Comments 2

Høstkonferansen oppsummert

I helgen var jeg sammen med en gjeng med herlige og engasjerte mennesker som besøkte Lille Månes høstkonferanse. Først av alt: Tusen takk til Lille Måne for et fantastisk arrangement. Programmet var variert og hadde noe for alle og enhver. Som Pål Jåbekk fortalte i avslutningen – det er ikke ny kunnskap som ble presentert. Det er gammel kunnskap, men kunnskap som vi fremdeles må bruke for å få ut viktige budskap.

På min toppliste over helgens foredrag er Robert Lustig (hovedattraksjonen, selvsagt), Thor Foseid, Sara Lossius og Espen Rostrup. I tillegg var innleggene fra Trond Lund, meieribestyrer i Rørosmeieret og Ann Merete Furuberg, leder Norges Bonde- og småbrukarlag svært velkomne. Det er viktig å vise at det finnes bønder og produsenter som er oppriktig opptatt av helsen vår, og opptatt av å lage produkter som skal gi oss bedre helse fremfor å spise mest mulig, billigst mulig. De hadde virkelig kommet til rett publikum, hvor det på høyt nivå foregikk langing av myse, oppskrifter på fermenterte produkter og telefonnummer til bønder som leverer gressforet storfe, lam og annet viltkjøtt.

«Det handler om optimal helse»

bilde 1 (4)Hovedattraksjonen var Robert Lustig, MD, som er kjent for sitt arbeid i å finne sammenhenger mellom sukkerforbruk, fedme og sykdom. Foredraget var uhyre viktig og interessant, og Lustig var også mye morsommere enn jeg hadde sett for meg. Det viktigste han presenterte er hvordan sukker (glukose, fruktose og sukrose) påvirker viktige hormoner som insulin og leptin og at metabolske sykdommer finnes i stor grad blant normalvektige også. Det er altså ikke bare overvektige som må passe på helsen sin. Han presiserte viktigheten av at en kalori er ikke en kalori, og at leger som sier til overvektige at de må «spise mindre og bevege seg mer» burde anmeldes for feil praktisering.

Helgens kanskje største overraskelse kom fra Thor Foseid i Senter for Ernæringsmedisin. Både i publikum og på foredragssiden var det mange ”lavkarboere” – personer som lever etter lavkarboprinsippet i sitt kosthold. Thor Foseid utfordret lavkarbobegrepet ved å stille spørsmålet: er lavkarbo et sidespor i ernæringsdebatten? Er det ikke god helse vi ønsker? Han gikk gjennom hvilken mat som gir oss god helse, og hvilken mat som gir oss dårlig helse og påpekte at ”du får ikke automatisk god helse ved å bytte ut en vanlig kake med en lavkarbokake – du blir kanskje slankere, men kroppen din kan være like syk.”

bilde 3 (5)bilde 4 (1)
bilde 2 (4)bilde 1 (3)

Espen Rostrup, lege ved Hjerteavdelingen på Haukeland Universitetssykehus presenterte et tema som jeg er veldig interessert i om dagen, nemlig trening og karbohydratrestriktiv kost (eller lavkarbo om du vil). Han presenterte på en god måte hvordan man kan øke den metabolske effektiviteten ved å ha en kropp som går på fettforbrenning fremfor karbohydrater.

bilde 2 (5)bilde 3 (6)

Sara Lossius fra bloggen Paleoliv gjorde en kjempegod presentasjon av mat under fertilitet, graviditet og amming. Og hvorfor er hun blant favorittene? Jo, for hun fronter ekte supermat! Glem spirulina, alger og hvetgress. Spis egg, lever, fet fisk og drikk kraft! Ja til kraftkost!

Hva sitter jeg igjen med?
Jeg har fått massevis av inspirasjon. Jeg har møtte herlig likesinnede mennesker som brenner for de samme tingene – et kosthold som gir oss god helse.
Jeg har oppsummert helgen kort og kommer til å skrive mer om de ulike temaene fremover.

– En kalori er ikke en kalori! Farvel kaloritelling. Hvorfor en kalori ikke er en kalori? Fordi vi er mennesker og ikke maskiner, og vi har hormoner som fungerer ulikt i hver enkelt av oss.

– Mat som gir oss god helse er mat som vi er genetisk best skapt til å håndtere. Naturlig kosthold som ekskluderer ris, korn, bønner, poteter, melk, planteoljer og fruktjuice. Ikke nødvendigvis lavkarbo, men det skal mye til for å leve høykarbo når du ikke spiser ris, korn og bønner.

– Vi må spise mat som skaper hormonell balanse. For eksempel så forstyrrer lektiner fra korn og fruktose viktige hormoner som leptin og insulin.

– Vi må spise mat som ikke skaper kronisk inflammasjon. For eksempel omega 6 som det finnes mye av i planteoljer.

Helt til slutt. Sofie Hexeberg kom med en svært god kommentar under årets høstkonferanse i forbindelse med manglende forskning på temaene som ble presentert. Hennes kommentar tilbake var at når myndighetenes anbefalte kosthold er basert på tynt vitenskapelig grunnlag, så er det heller myndighetene som må overbevise oss om at det de anbefaler er best for oss, og ikke vi som må overbevise myndighetene. Et veldig godt poeng. Og du – bli med på neste års høstkonferanse da!

2 Comments

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s