Challenge, Livsstil, Paleo
Comments 6

30 days before 30 – dette hadde jeg ikke forventet!

Se all den fargerike og deilige maten jeg har hatt glede av å spise de siste 30 dagene. Man blir lykkelig av farger :)

Se all den fargerike og deilige maten jeg har hatt glede av å spise de siste 30 dagene. Man blir lykkelig av farger 🙂

Nå er det kun en dag igjen av min paleo-challenge/Whole30 som jeg så lekkert har kalt 30 days before 30. Resten av uken vies til planlegging av lørdagens storslåtte 30-årslag. Men først er det tid for å finne ut hvilke resultater utfordringen har gitt meg – både de målbare og ikke-målbare. La oss begynne med det målbare.

bilde (2)De siste to månedene har jeg tatt en InBody-kroppsanalyse for å finne ut hva som skjuler seg bak tallene på vekta. Jeg er overhodet ikke opptatt av kroppsvekten min, men svært nysgjerrig på hvordan kroppen min er sammensatt. Jeg ønsker en sunn mengde av både fett og muskler.

Hva ble resultatet:
Vekt: – 1,2 kg
Midjemål: – 3 cm
Muskelmasse: – 0,2 kg
Fettmasse: – 1 kg

Jeg har mistet 1 kilo med rent fett under disse 30 dagene. Jeg har også mistet litt muskelmasse, men ikke noe særlig nevneverdig. Men nå skal vi over på det mest interessante. For analysen forteller også hvor mange cm2 fett du har i bukområdet, det farlige fettet som omringer indre organer. Høye verdier av dette fettet er knyttet til økt helserisiko.

bilde (3)

Under 30-dagersperioden med strikt paleo har jeg mistet over 15 cm2!! Til sammenligning reduserte jeg dette fettet med 2,5 cm2 i perioden april-mai. Dette betyr at det ene kiloet med fett som jeg har kvittet meg med, kom rett fra buken. Og dette er akkurat det fettet man vil kvitte seg med. Ikke bare av estetiske hensyn, men av helsemessige hensyn. Dette er helt utrolig, og mye mer enn jeg noensinne kunne ha forestilt meg.

Hva med det ikke målbare?

Under hele perioden har jeg hatt jevn energi gjennom hele dagen. Humøret har vært stabilt, jeg har sovet godt, hatt god fordøyelse og mye energi på trening. Jeg har satt personlige rekorder i flere løft og følt meg jevnt over opplagt etter trening. Jeg har spist moderat lavkarbo i mer enn tre år, så jeg er vant til å fungere med fett som energikilde. Jeg spiser sjelden korn og sukker, men det er en ting som jeg har utelatt fra kosten de siste 30 dagene som jeg mistenker har skapt trøbbel for meg tidligere – nemlig meieriprodukter.

Så hva nå?

Jeg har bare såvidt begynt paleo-reisen min. Jeg tar med meg paleo-prinsippene videre og  kommer til å være mye mer moderat på meieribruken fremover. Jeg er ferdig med proteinpulver – the real deal (dvs ren naturlig mat) er mye bedre.  Jeg har bevist for meg selv, nok en gang, at jeg besitter viljestyrke og selvdisiplin nok til å kunne avstå fra ting jeg er glad i for å finne ut hva kroppen min egentlig har behov for.

Mine kolleger mente først at jeg måtte være klin kokos som skulle leve på denne måten, men underveis har de blitt inspirert og stilt mange spørsmål om paleo. De har observert hvordan paleo-kosten har bidratt til at kroppen min er sunnere og sterkere enn noensinne, og flere har bedt om lenker til mer informasjon om paleo. Det er ingen av de som mener at paleo er klin kokos lenger, men at det er bra dette nå er over for jeg må jo «leve litt»… 😉

Har du lyst til å prøve?

Vurderer du å sette i gang med en paleo-challenge? Les mer om Whole30 hos whole9life.com. Jeg anbefaler det på det sterkeste. Spesielt til deg som er en ihuget tilhenger av «vanlig norsk kosthold», som mener at kroppen må ha karbohydrater for å fungere og at så mye fett og proteiner må være farlig.  Hva har du å tape? Hvis du ikke føler deg bedre etter en Whole30, så har du vel en ypperlig anledning til å samle argumenter mot oss som sverger til denne livsstilen? Er du tøff nok til å utfordre oss? 😉

Og har du noen spørsmål, ikke nøl med å ta kontakt 🙂

6 Comments

 1. Sif P says

  Jeg er imponert over deg! Jeg synes det er veldig vanskelig å holde meg unna både det ene og det andre selv… men blir inspirert til og prøve det, men kanksje ikke i ferie avviklingen 😛 Hvordan gjør du det med mat til mann og barn! klem Sif 🙂

  Liker

  • Tusen takk Sif 🙂 En 30-dagers challenge er en fin måte å rydde opp i uvaner på. Begynn når du har tid og mulighet til å sette deg godt inn i det – ikke gjør det til stressfaktor.

   Mann og barn får servert den samme fargerike sunne maten som meg, men de har hatt mulighet til å «skeie ut» i bursdager og selskap.

   Liker

 2. Kjempeflink er du! Jeg tenkte jeg skulle prøve meg på en 30-dagers challenge når jeg kommer hjem fra ferie i sommer (på sydenferie blir det vanskelig å gjennomføre! 😉 Men jeg elsker upasteuriserte melkeprodukter og smør, så det blir nok det værste for min del! 🙂

  Liker

  • Spennende med challenge 🙂 Er nok lurt å vente til etter sommerferien! Ja, jeg savnet også melkeproduktene (dog pasteuriserte). Det gikk overraskende bra, og jeg er spent på hvordan jeg reagerer nå når jeg skal innføre noen av dem igjen.

   Liker

 3. Hmm it looks like your blog ate my first comment (it was extremely long) so I guess I’ll just sum it up what
  I submitted and say, I’m thoroughly enjoying your blog.
  I as well am an aspiring blog writer but I’m still new to the whole thing.
  Do you have any helpful hints for newbie blog writers? I’d genuinely appreciate it.

  Liker

 4. My brother recommended I may like this web site. He was totally
  right. This submit truly made my day. You can not imagine simply how a lot time I had spent for
  this info! Thank you!

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s