Bøker, Paleo
Legg igjen en kommentar

Tre bokanbefalinger

IMG_3449Jeg innrømmer det med en gang, jeg er avhengig av å kjøpe kokebøker. Det dukker opp en ny en i postkassa nesten hver uke. Jeg er helt avhengig av å ha en ekte papirbok for å få følelsen av matrettene og bli inspirert. I hylla finnes det alle typer av kokebøker: lavkarbo, gourmet, raw food, paleo, GI, italiensk, smoothies – you name it! Jeg følger ikke en spesiell kostholdsretning, men for meg er det viktig at maten er naturlig. Hva som er naturlig kan selvfølgelig diskuteres, men la oss si det sånn. Maten min kommer fra hovedsakelig fra ferskvaredisken og grønnsaksavdelingen.

I det siste har jeg lest mye om steinalderkosthold/paleo. Mye på grunn av CrossFit, som sverger til paleo-kosthold for å bygge opp kroppen til den tøffe treningen. Det dreier seg om et kosthold som bygger på kjøtt, fisk, kylling, egg, grønnsaker, nøtter, frø, noe frukt, lite stivelse og ikke sukker. I og for seg ikke ulikt det jeg har spist de siste tre årene.

I kategorien «Naturlig mat og steinalderkosthold/paleo», er det tre bøker jeg ønsker å anbefale til deg.

«Helt naturlig mat og trening» av Pål Jåbekk. Dette skriver forlaget om boken:

IMG_3447[1]«Boken HELT NATURLIG MAT OG TRENING gir tankevekkende og viktig informasjon til alle som ønsker å gå ned i vekt, , holde seg ung, prestere fysisk, ivareta god helse eller bli kvitt sykdom.

Forfatter- kostholds- og treningsekspert Pål Jåbekk skjønte tidlig at noe ikke stemte med de moderne kostholdsrådene. Derfor har han systematisk, jobbet med å opparbeide seg kunnskap om ernæring og overvektsbehandling. Nå setter han spørsmålstegn ved mange etablerte sannheter og forklarer hvorfor det å følge offentlige kostholdsråd ikke vil gjøre oss friskere. Boken skal rydde opp i kaoset som er oppstått når det gjelder rett informasjon om helse, ernæring og trening. Med møysommelighet går han gjennom historien og vitenskapen og ender opp med konkrete råd for hvordan den enkelte av oss kan forbedre helsen og gå ned i vekt.»

Hvis du er nysgjerrig på steinalderkosthold og funksjonell trening, og ønsker å få presentert litt andre sannheter rundt kostholdet vårt, er denne boka et godt sted å starte. Den gir en grei og oversiktlig gjennomgang av kostholdet vårt og presenterer en rekke myter knyttet til kosthold og trening.

IMG_3450Neste bok jeg anbefaler er «Helt naturlig mat» av René Zografos. René er journalist og sønn av en gourmetkokk. Samtlige av oppskriftene er ekstremt enkle å lage, samtidig som de smaker fantastisk godt! Denne har virkelig blitt en favoritt. Jeg er opptatt av god smak og elsker å lage velsmakende måltider. Oppskriftene lar råvarene være i sentrum og bruker enkle grep for å gjøre det veldig smakfullt. Favorittoppskrifter så langt: ovnsbakt kveite og creme laks.

IMG_3451Til slutt vil jeg anbefale en bok som er nyinnkjøpt og som jeg bare har såvidt rukket å lese gjennom. Det er Thomas Rode Andersens «Tilbake til røttene». Thomas Rode Andersen er kjøkkensjef på gourmetrestauranten Kong Hans Kælder i København. Han ble introdusert for CrossFit og fattet interesse for steinalderkosthold.  Oppskriftene er veldig spennende og laget for deg som liker å lage gourmetmåltider. Jeg tror at dersom man i utgangspunktet ikke er særlig interessert i matlaging og råvarer, at man lett kan falle av på mange av oppskriftene. Mange av oppskriftene bruker råvarer man gjerne må bruke litt tid på å finne i butikken. Men for meg som er genuint interessert i mat og råvarer, er denne boka midt i blinken. Nå kan man invitere til middagsbesøk og servere steinalderkost som alle vil elske. Oppskrifter jeg skal lage så fort jeg kan: carpaccio av okse og blåbærkokte pærer.

Hva er din favorittkokebok?

IMG_3453

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s